↑ Terug naar Jongerenspelen

Pagina afdrukken

(Ik zit) op koers

(Ik zit) op koers:
Methodieken voor de eerste graad van het secundair onderwijs

ik zit op koers OND(Ik zit) op koers bestaat uit twee methodieken om inzicht te krijgen in de problematiek van te kleine inkomens en de complexiteit van het armoedeweb.  De leerlingen komen op een speelse manier in contact met uiteenlopende inkomens en verschillende situaties die beïnvloed worden door het verschil in kapitaal.  Elk onderdeel kan telkens in één lesuur afgerond worden.

Tijdens het spel maken de leerlingen via personages kennis met de verschillende aspecten van armoede.  Leerlingen strijden tegen elkaar om zo snel mogelijk hun checklist af te werken, maar voelen tijdens het spel de ongelijkheid.

Met de methodieken bij de Memory gaat de klas dieper in op het armoedeweb.  Verder bouwend op de personages uit het spel leren de leerlingen meer over de samenhang en de complexiteit van het armoedeweb.  We werkten drie methodieken uit die je naar keuze kunt gebruiken.

 

Beide methodieken worden digitaal aangeboden.  Surf naar samentegenarmoede.be/webshop om ze te vinden.

 

We ontwikkelden vorig jaar voor de tweede graad secundair onderwijs Het web-effect.  Ook die bundel vind je bij de campagematerialen op samentegenarmoede.be/webshop

(Ik zit) op koers:
Samen Tegen Armoede spelen in de jeugdbeweging

ik zit op koers JB(Ik zit) op koers is een actief (stads)spel dat deelnemers laat kennismaken met verschillende aspecten van armoede.  Drie tot zes ploegen strijden tegen elkaar om zo snel mogelijk hun checklist af te werken.  De deelnemers ervaren dat verschil in inkomen een grote invloed kan hebben op het dagelijkse leven en krijgen inzicht in de problematiek van te kleine inkomens.

Het spel werd afgestemd op 12- tot 18-jarigen en er kunnen 9 tot 25 spelers meespelen.  De activiteit neemt twee tot drie uur in beslag.

 

Het spel is spijtig genoeg uitverkocht. Je kan de spelbundel wel downloaden op de website van Chirojeugd Vlaanderen.

 

Heb je minder dan negen leden?  Speel dan samen met een andere afdeling of speel het als een bordspel.  Een uitgeschre­ven versie van het bordspel voor het onderwijs kan je hier downloaden.  We schreven dat uit zodat het gebruikt kan worden in de klas, maar het is zeker ook bruikbaar in de jeugdbeweging!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.spoorzesindeklas.be/?page_id=1490