↑ Terug naar Jongerenspelen

Pagina afdrukken

Het Web-effect

Het Web-effect:
Methodieken voor de tweede graad van het secundair onderwijs

Het web-effect bestaat uit twee methodieken om inzicht te krijgen in de complexiteit van het armoedeweb.  De leerlingen komen op een speelse manier in contact met verschillende aspecten en situaties die aansluiten bij armoede en het armoedeweb.  Je kunt ieder onderdeel telkens in één lesuur afronden.

Met Webory maken de leerlingen via toegewezen personages kennis met verschillende aspecten van het armoedeweb.  In de loop van het spel worden de termen vaak herhaald, zodat de verdieping in klasgroep vlot kan verlopen.  Een verdere oefening over de aspecten van het armoedeweb en meer achtergrondinformatie vergaren over armoede en Welzijnszorg kan tijdens een tweede lesuur met de speelse quizmethodiek Het slimste web, waarin vijf ploegjes het tegen elkaar opnemen.

Het web-effect werd ontwikkeld voor de tweede graag van het aso, maar is na aanpassing te gebruiken in de tweede en derde graad van aso en tso.  De methodieken kunnen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden en sluiten aan bij de lessen godsdienst, zedenleer of cultuurwetenschappen.

 

Beide methodieken worden digitaal aangeboden. Surf naar de downloadpagina van Samen Tegen Armoede of klik hieronder op afbeeldingen om de methodieken te vinden.

 

cover-het-slimste-web

cover-het-slimste-web-pptcover-webory

 

 

 

 

 

 

 

 

Het slimste web_cover_kleinHet Slimste Web:
Samen Tegen Armoede quizzen in de jeugdbeweging

Het Slimste Web is een afwisselende quiz om kennis te maken met verschillende aspecten van armoede en meer specifiek het armoedeweb.  Drie tot vijf ploegen strijden met doe-opdrachten en quizvragen tegen elkaar om de titel van Het Slimste Web in de wacht te slepen.  Download de ondersteunende powerpoint, lees de speluitleg door en je bent vertrokken!

 

De quiz werd afgestemd op 14- tot 16-jarigen, maar je kunt ook met +16-groepen spelen.  Er kunnen 6 tot 25 personen meespelen.  De activiteit neemt 2 tot 3 uur in beslag.

Alle informatie vind je op chiro.be/hetslimsteweb.  Bij vragen mail je naar spoorzes[at]chiro.be.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.spoorzesindeklas.be/?page_id=1380