↑ Terug naar Jongerenspelen

Pagina afdrukken

ColomTrio

Cover jongerenspel kleinAlle goede dingen bestaan uit drie! Zo ook het spel ColomTrio. In drie ronden strijden drie groepen spelers voor een zo sterk mogelijke gemeenschap op hun eigen grondgebied. Drie sterke Colombiaanse vrouwen geven de groepjes vanop afstand goede raad.  Maken de spelers de juiste keuzes? Zullen alle ploegjes hun dorp kunnen behouden? Kunnen zij zich weren tegen de negatieve krachten van buitenaf en tegen de mensen die hun grond willen afnemen?

 

Tijdens dit actief spel verplaatsen de spelers zich in het denken van een van de drie Colombiaanse bevolkingsgroepen. Celia, Deyanira en Fanny ondersteunen hun eigen dorp met de kennis die zij hebben. Het wordt al snel duidelijk dat sommige keuzes negatieve gevolgen hebben.

 

Deze kant-en-klare spelbrochure bevat een uitgebreide speluitleg, een spelbord, een opdrachtenlijst en kleurrijke kaartjes.  Je speelt het spel met 12- tot 18-jarigen, in groepen van 6 tot 30 spelers.  ‘ColomTrio’ is op maat van jeugdbewegingen gemaakt, maar na kleine aanpassingen is het ook bruikbaar in de parochie of het onderwijs.

 

ColomTrio is een uitgave van Spoor ZeS i.s.m. Broederlijk Delen en kost  € 6. Je kan het spel bestellen via het bestelformulier.

Chirogroepen kunnen gratis een versie van dit spel bestellen via dit invulformulier.

Meer weten of opmerkingen?  Mail naar spoorzes[at]chiro.be.

 

Het spel aanpassen en spelen in de klas

Je kan het spel gemakkelijk opsplitsen over verschillende lesuren. Speel ronde 1 in het eerste lesuur, en doe ook de bespreking die omschreven staat in ronde 2 tijdens het eerste lesuur, zodat leerlingen de onmacht voelen bij het verliezen van elementen. Speel ronde 2 en 3 in verkorte vorm tijdens het tweede lesuur.

We geven je graag nog volgende tips mee:

 • Bij de introductie van het spel kan je een aantal filmpjes laten zien om de personages te introduceren:
  Filmpje over Deyanira en de suikerrietplantages
  Filmpje over Fanny en de grote landbouwbedrijven
  Filmpje over Celia en het gewapend conflict in Colombia
 • Ronde 1: Hou de opdrachtjes zo kort mogelijk: laat slechts 1 persoon van de ploeg iets doen i.p.v. de hele ploeg, zoek korte puzzels of droedels om op te lossen,…
 • Ronde 2: Vind je dat je te veel materiaal nodig hebt voor Colom-Pong? Je kan de tips ook laten uitwisselen met ‘schaar-steen-papier’ of ander spelletje: Zet in drie hoeken van het lokaal een stoel, op iedere stoel liggen de tips van 1 ploeg. Ieder ploeglid neemt 1 kaartje met tips en loopt door het lokaal. Tik iemand van een andere ploeg aan en speel ‘schaar-steen-papier’. De winnaar krijgt het kaartje van de verliezer en gaat dat op de stoel van zijn ploeg leggen. De verliezer gaat een nieuw kaartje halen. Speel dit kort (3-tal minuten), maar intensief.
 • Ronde 3: Speel ronde 3 met maar enkele balletjes, zodat het spel snel afgelopen is. Je kan deze ronde ook makkelijk weglaten als je onvoldoende tijd hebt.
 • Vind je de bespreking te actief? Stel dezelfde vragen, maar laat de deelnemers in 3 hoeken van het lokaal gaan staan (waarbij elke hoek voor een antwoord staat).

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.spoorzesindeklas.be/?page_id=1274