Dromen over een toekomst zonder armoede?!
* Kanske is Zweeds voor ‘misschien’
Iedereen vraagt zich weleens af wat de toekomst brengt. Iedereen wil kunnen dromen over een gelukkige toekomst. Maar in ons land leeft een op de zeven mensen in armoede. Hoe zouden zij naar de toekomst kijken?
Tijdens Kanske krijgt elke deelnemer een personage als Luc, Farida of Kenneth toegewezen, uit de familie Janssens, El Amrani of Verwimp. Ze krijgen de opdracht om in 2015 te dromen over 2030. Hoe zal hun leven er dan uitzien? Wat willen ze tegen dan bereikt hebben om echt gelukkig te zijn?
Tijdens het spel doen ze opdrachten om kansen te krijgen. Zo komen ze alle domeinen van het armoedeweb tegen: onderwijs, justitie, vrije tijd, enz. Die domeinen kunnen je kansen vergroten of je net tegenhouden op weg naar je droom. Via het kansenpad geraken ze tegen het einde van het spel in 2030. Hoe ziet hun leven er dan uit? Welke doelen hebben ze bereikt? Wat is helemaal anders gelopen dan gedroomd?
Kanske is een drie uur durend spel op maat van jeugdbewegingen, voor zes tot dertig deelnemers van twaalf tot achttien jaar. Het is een spel dat verder gaat dan het spel zelf, want jongeren in de jeugdbeweging kijken graag over het muurtje en leren zo elkaars leefwereld kennen.
De volledige versie van Kanske kun je spelen als onderdeel van een themadag of bezinningsmoment in het secundair onderwijs. Je voorziet dan best drie uur. Je voorziet best twee leerkrachten: één iemand behoudt overzicht over het kansenpad en de andere volgt de opdrachten op. Sta je toch alleen en heb je er vertrouwen in dat je leerlingen het spel eerlijk zullen spelen? laat dan de kansenjetons weg. de winnaar van de uitdaging of degene die de opdracht heeft uitgevoerd, krijgt onmiddellijk het aantal gokjes op het kansenpad.
Speel je het spel tijdens een lesblok of een lesuur, bijvoorbeeld tijdens de les godsdienst, zedenleer, leefsleutels, PAV of MAVO? Ondek dan in de bijlage ‘Kanske in de klas’ hoe je het spel best aanpast.
Om te zorgen dat je voldoende inhoudelijke achtergrond hebt voor in de klas, vind je hieronder:
– een meer uitgebreide versie van de verhalen uit het spel
– extra inhoudelijke info over de gebruikte begrippen
– enkele extra opdrachten, heel geschikt voor in de klas
– de campagnetekst van Welzijnszorg, toegepast op dit spel.
Leerlingen ervaren hoe anders het is om te dromen over de toekomst als je in armoede leeft. Ze leren structurele maatregelen kennen die de overheid kan nemen om armoede tegen te gaan. Ze ervaren hoe ze zelf het verschil kunnen maken door samen met mensen in armoede dit thema aan te pakken.
Deze downloads kunnen enkele opdrachten vereenvoudigen:
Chirogroepen kunnen gratis een versie van dit spel bestellen via dit invulformulier.
Niet-Chirogroepen kunnen het spel eveneens bestellen via dit invulformulier en betalen € 6 per spel.
Scholen die in grote hoeveelheid bestellen kunnen korting krijgen. Je kan je grotere bestelling mailen naar spoorzes@chiro.be.